Grote en kleine tertsen oefenen

Terts” is het Latijnse telwoord voor “drie”. In deze tertsen oefening kunnen grote en kleine tertsen worden geoefend. In deze techniek oefening wordt als uitgangspunt de Majeur toonladder genomen. Een Majeur toonladder bestaat uit een stijgende of dalende reeks tonen.

Majeur toonladder voorbeeld in toonsoort C:

Majeur toonladder C
De onderlinge toonafstanden van de Majeur toonladder zijn:

1 – 1 – 1– 1 – 1 – ½

Tertsen oefening

Tijdens de eerste twee maten worden de eerste vijf tonen van de Majeur toonladder opgezocht, welke in de derde en vierde maat worden gebruikt om tertsen als samenklanken te laten klinken. In de maten daarna worden trap 3, 5 en 2 verlaagd waardoor er verschillende afstanden tertsen ontstaan en de techniek oefening overzichtelijk en effectief is.

Video tertsen oefenen

Tertsen oefenen Pdf

Deze techniek oefening kan in 12 toonsoorten worden geoefend. Speel deze oefening Legato (gebonden).gebruikt om tertsen als samenklanken te laten klinken. Deze techniek oefening kan in 12 toonsoorten worden geoefend. Speel deze oefening Legato (gebonden).

Bron tertsenoefening: Pianist en pianodocent Ger Samson (voormalig houder van de Rotterdamse pianoschool)

Wat is een terts? Lees meer over intervallen.