Hoe kunt u het beste pianotoetsen schoonmaken, zonder negatieve gevolgen voor het instrument?

Pianotoetsen schoonmaken voor thuisgebruik

In principe hangt de mate van schoonmaken af naarmate u de piano gebruikt. Maakt u veel speeluren, dan reinigt u de toetsen dagelijks. Speelt u slechts één a twee keer per week, dan volstaat eenmaal per week schoonmaken.

Hoe maakt u de pianotoetsen schoon?

U gebruikt hiervoor slechts één licht vochtige microvezeldoek en één droge microvezeldoek. Maak de microvezeldoek licht vochtig op enkele plekken, met warm water. Knijp de microvezeldoek nu uit. Als het goed is druppelt er hier geen water van af, aangezien de doek niet in zijn geheel nat is gemaakt. U verspreidt het water door te knijpen in de doek. Zodra u de microvezeldoek gebruikt mag hier absoluut geen water uit druppelen, ook niet indien u hierin knijpt!

Nu kunt u de toetsen stuk voor stuk afnemen. Houd hierbij de droge microvezeldoek in uw andere hand. Zodra u enkele toetsen hebt afgenomen (die dan licht vochtig zijn), droogt u deze direct af met de droge microvezeldoek.

Dit kunt u zowel toepassen op de akoestische piano, als op een elektrische piano of keyboard.

Pianotoetsen ontsmetten in Corona tijd

Het is af te raden pianotoetsen te ontsmetten met desinfectiemiddel op basis van alcohol. Ook andere ontsmettingsmiddelen, zoals geïmpregneerde doekjes, kunnen toetsen beschadigen. Deze kunnen bijvoorbeeld barstjes veroorzaken door het agressieve schoonmaakmiddel; deze middelen kunnen een bijtend effect veroorzaken.

I.v.m. Corona is het van groot belang dat pianisten elkaar niet besmetten middels pianotoetsen. Zorg ervoor dat pianisten, of leerlingen allereerst hun handen reinigen voordat zij de pianotoetsen aanraken.

Tussentijds kunt u de pianotoetsen, zoals hierboven omschreven, reinigen met water en microvezeldoeken. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen de pianospeciaalzaak bezoeken voor de aanschaf van speciale reinigingsmiddelen bestemd voor de piano. Geef aan welk type piano u bezit, zodat u het juiste advies krijgt en het juiste schoonmaakmiddel hanteert.