Veel beginners zijn op zoek naar makkelijke piano liedjes om te spelen, maar dat is nog niet zo eenvoudig.

De uitlegfilmpjes op YouTube zijn vaak niet in het Nederlands, de kwaliteit van het beeld en de uitleg zijn vaak slecht en in heel veel gevallen zijn de gevonden piano liedjes te moeilijk voor beginners. In dit artikel wil ik 3 tips geven aan beginnende pianisten die op zoek zijn naar makkelijke piano liedjes om te leren.

Spelen wat je leuk vindt

Motivatie is meestal maar van korte duur. Het is daarom voor beginners op piano en keyboard heel belangrijk om snel resultaat te zien van de geleverde inspanning. Om die reden raad ik je aan om écht muziek te spelen die je leuk vindt. Laat je niet door allerlei stoffige / saaie lesboeken ontmoedigen, maar kies zelf een leuk liedje dat je wilt spelen en neem pianoles.

Notatie met letters

Ik zie veel beginners stranden omdat ze op traditionele pianolessen beginnen met noten leren lezen i.p.v. makkelijke piano liedjes spelen. Daarom raad ik je aan om niet te beginnen met lezen, maar om gebruik te maken van liedjes die notatie met letters gebruiken. De noten zijn dan niet in notenschrift opgeschreven, maar als letters die de namen van de noten weergeven. Alle makkelijke piano liedjes die je via deze link vindt, hebben een bijbehorende PDF met de namen van de noten met letters.

Regel voor regel leren

Probeer je niet gelijk vast te bijten in een volledig liedje. Dat is voor veel beginners te hoog gegrepen. Maar dat is ook helemaal niet erg. Veel piano liedjes zul je herkennen aan een kort riedeltje, bijvoorbeeld een herkenbaar intro of terugkerend melodietje in het refrein. Dat is als beginner super motiverend. En je publiek zal gelijk herkennen wat je speelt. Als een soort piano jukebox 🙂

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Als je een heleboel inspiratie op wilt doen, lees dan dit artikel over makkelijke piano liedjes; met uitlegvideo’s erbij.


voorbeeld-eenvoudige-bladmuziek-piano