PianodocentArjan Samson (Rotterdam, 1968) richtte in 1991 zijn pianolespraktijk in Rotterdam op, nadat hij zijn pianostudie succesvol afrondde met het behalen van het piano-praktijkexamen aan het Belgisch Muziekcollege, te Antwerpen. Sinds de opening van zijn pianolespraktijk, begeleidde hij vele leerlingen wekelijks binnen hun ontwikkeling, vooruitgang en enthousiasme voor het pianospel.

Sinds 2010 spitste Arjan zich steeds meer toe op het uitbrengen van pianolesmateriaal, met als uitgangspunt dat zijn lessen voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk zouden moeten zijn; ongeacht het niveau van de leerling. Binnen deze website kunt u door Arjan uitgebrachte piano bladmuziek kopen, naast pianoles-cursussen en het leren van muzieknoten.

Een Stukje voorgeschiedenis …

Wellicht vindt u het volgende aardig om te weten: Arjan’s instructies binnen het lesmateriaal zijn, via bijzondere omwegen, indirect te herleiden naar instructies van componist Franz Liszt zelf. ‘Hoe?’ vraagt u zich misschien af. Dit vergt een stukje voorgeschiedenis!

Stefan Askenase

Pianist, en voormalig docent aan het Rotterdamse Conservatorium, Stefan Askenase, werd o.a. door zijn moeder onderricht op gebied van pianovaardigheden, naast het feit dat hij veelvuldig pianoles ontving van indrukwekkende docenten als Theodor Pollak (professor en directeur van de “Ludwik Marek Muziekschool in Lemberg) maar ook van Emil von Sauer, wie leerling is geweest van Franz Liszt, aan de Weense Muziekacademie. Stefan Askenase was groot vertolker van het oeuvre van Frédéric Chopin.

Ger Samson & zijn docent Stefan Askenase

Ger Samson ontvangt piano-onderricht van een oude meester, jaren 70

Ger Samson ontvangt piano-onderricht van een oude pianomeester.

Arjan Samson, oprichter van deze website, heeft zijn voorliefde -en wellicht het talent- voor het pianospel niet van een vreemde meegekregen. Zijn vader, Gerrit (‘Ger’) Samson, oprichter (sinds 1956) van de Rotterdamse Pianoschool, ontving als kind (tot in zijn twintiger jaren) privé pianoles van enkele ‘grote namen’, waaronder: Stefan Askenase, maar ook van de Nederlandse componist Sem Dresden en Anton Blazer. Laatstgenoemde is een oud leerling van Franz Liszt overigens. Ger’s pianospel werd door allen geperfectioneerd op gebied van muziektheorie en gehoor/klanktraining.

Stefan Askenase bracht zijn voorliefde voor de werken van Chopin over op zijn leerling Ger.
.

In latere jaren trad Ger meerdere malen in de Rotterdamse “Doelen” op, waar hij zijn Chopin vertolking ten gehore bracht.

Ger Samson, erkend pianodocent door de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging, bracht na een bevlogen en productief leven, zijn laatste levensjaar door in het ‘woon-werkhuis voor oudere kunstenaars’ het Rosa Spierhuis, te Laren, waar hij overleed in 2013.

Arjan in zijn jonge jaren, op schoot bij Stefan Askenase, eind jaren 60 - begin jaren 70 Arjan in zijn jonge jaren, op schoot bij Stefan Askenase,  begin jaren 70.
Zo vader, zo zoon…

Moest Arjan als tiener nog niets weten van klassieke muziek (toegegeven, hij luisterde toen al wel ‘Count Basie’ – ’t zat er dus al een beetje in!) Na zijn militaire dienst periode stortte hij zich prompt vol in het pianospel. Arjan ontving intensieve privéles van zijn vader Ger.

Later vervolgde hij zijn pianostudie in Antwerpen, alweer hij het piano praktijkexamen behaalde. Naast liefhebber van Chopin’s werken, gaat Arjan’s voorliefde bovenal uit naar zo’n beetje  alles van Van Beethoven én Jazzpianist Oscar Peterson. En die van u?